Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ
  İZMİRİN ÖZEL MEKANLARI
  İZMİRİN ENDÜSTRİ MİRASI
      KONAK MERKEZ MİRASLARI
      SELÇUK MİRASLARI
      BAYRAKLI MİRASLARI
      ÖDEMİŞ MİRASLARI
      GAZİEMİR MİRASLARI
      DİKİLİ MİRASLARI
      TİRE MİRASLARI
      KARŞIYAKA MİRASLARI
      ALİAĞA MİRASLARI
      BAYINDIR MİRASLARI
      BERGAMA MİRASLARI
      BORNOVA MİRASLARI
      ÇEŞME MİRASLARI
      FOÇA MİRASLARI
      URLA ENDÜSTRİ MİRASLARI
  İZMİRİN İLÇELERİ
  İZMİRİN CAMİLERİ
  İZMİRİN KİLİSELERİ
  İZMİRİN ANITLARI
  İZMİRİN ŞEHİTLİKLERİ
  İZMİRİN HANLARI
  İZMİRİN HAMAMLARI
  İZMİRİN KAPLICALARI
  İZMİRİN ÇEŞMELERİ
  İZMİRİN SU KEMERLERİ
  İZMİRİN KÖPRÜLERİ
  İZMİRİN KALELERİ
  İZMİRİN SAAT KULELERİ
  İZMİRİN TÜRBELERİ
  İZMİRİN MEDRESELERİ
  İZMİRİN KERVANSARAYI
  TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ

Mail listemize abone
olun, güncel
yayınlarımızdan
haberdar olun!

Bunun için,
Lütfen mail adresinizi girin.
  Ana Sayfa   |  İletişim   
ESKİ TEKEL BİNASI- (KENT BELLEĞİ ) - SELÇUK

ESKİ TEKEL BİNASI / KENT BELLEĞİ KÜLTÜR MÜZESİ

İzmir’in güney aksında sadece Selçuk ilçesinde İsa Bey Mahallesi, Namık Kemal Caddesi üzerinde konumlanan ve 518 m2’lik parsel alanına sahip Eski Tekel Binası bulunmaktadır.

19. yüzyılın ikinci yarısında, İzmir-Aydın demiryolunun yapımı sırasında inşa edilen yapı, Osmanlı döneminde reji ambarı olarak kullanılmıştır.

Selçuk Tren İstasyonu’nun açılması sonrası, kente gelen tütün ve incirleri depolamak amacıyla yapılan yapı, Cumhuriyet Dönemi’nde Tekel’e devredilerek, 1985 yılına kadar tütün ambarı olarak kullanılmıştır.

1985 yılı sonrası tasfiye edilerek, 10 Ağustos 1992 tarihinde Maliye Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na Etnografik Müze ve Kütüphane olarak kullanılması için tahsis edilmiştir. İlgili koruma kurulu tarafından 1993 yılında tescillenen yapı, Tarım Kültürleri Müzesi olarak düzenlenmek üzere büyük ölçüde restore edilmiştir. Ancak daha sonra bu projeden vazgeçilmiştir. 14 Şubat 2007 tarihinde yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Selçuk Belediyesi’ne devredilmiştir.

Selçuk Belediyesi tarafından iç mekânda ve cephelerde yenilemeler yapılarak, Selçuk’un 8.000 yıllık geçmişinin ve kültürel mirasının tanınması ve korunması amacıyla Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi olarak yeniden işlevlendirilmiş ve 04.09.2012 tarihinde açılmıştır. Kent Belleği olarak yeniden tasarlanan yapının kurulması için kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. İlçeye ilgi duyan ve yaşayanlarla sözlü tarih görüşmeleri, yemek, müzik vb. kültürler üzerine çalışmalar, çeşitli atölyeler yapılmıştır. Akademik Danışma Kurulu toplantıları yapılarak, kent müzeleri ve kent arşivlerinde çalışan birçok bilim insanından görüş ve destek alınmıştır. Bunların yanı sıra İstanbul, İzmir ve Ankara’da bulunan arşivlerden belgeler alınmıştır.

Selçuk’un belli bir dönemdeki ekonomik, sosyal ve politik yapısını yansıtan önemli bir endüstri mirası özelliği gösteren ve ilçenin ilk sivil mimari örneği olan yapı, taş bina üzeri ahşap çatı ve kiremitle kaplıdır. Kat bölmeleri ahşap olup, pencere sövelerinde tuğla işçiliği görülmektedir. Üç kattan oluşan yapının zemin katında, binanın kimliğini yansıtan tütün ve tütüne dair eşyalar, hikâyelerden oluşan sergi salonu yer almaktadır.

Birinci katta arşiv, kütüphane ve sergi panoları yer almaktadır. İkinci katta ise sergi ve konferans salonu vardır. Günümüzde tam bir “Kent Belleği” işlevini üstlenen yapıda, toplumun her kesimine hitap eden konferans, söyleşi, sempozyum, süreli ve süresiz sergiler, atölyeler, çeşitli şiir ve müzik dinletileri gibi, kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin yanında sürekli genişleyen basılı ve dijital arşivi ile de kent kimliğine katkı vermeye devam etmektedir. İlgili koruma kurulu tarafından 1993 tarihli karar sonrasında 2001 yılında tescillenmiştir.

KAYNAK: İZMİR ENDÜSTRİ MİRAS ENVANTERİ
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ
ESKİ TEKEL BİNASI- (KENT BELLEĞİ ) - SELÇUK Fotoğraf Galerisi